(Leestijd: 1 - 2 minuten)
1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Elk kind is uniek

Elk van ons heeft te maken met een eigen unieke ‘innerlijke wereld’. Van hieruit starten onze ervaringen, onze zienswijze, onze belevingswereld van de ‘uiterlijke wereld’. Sommigen van ons beleven deze wereld voor naar buiten gericht. Zij moeten leren om zichzelf niet voorbij te lopen, om waarde te hechten aan hun innerlijk voelen. Sommigen van ons blijven gericht naar binnen en hebben problemen met het verwerken van uiterlijke prikkels, met veranderingen, met sociale omgang. Kinderen gaan met hun aangeboren vaardigheden heel natuurlijk om! Zij ervaren, zij experimenteren.

De manier waarop wij ingaan en bijsturen is daarin heel cruciaal: dit is bepalend voor het opbouwend leren. Kinderen die gericht zijn naar buiten, moeten leren hun lichaam te voelen en te kennen. Kinderen die eerder naar binnen gericht zijn, leren om de omgeving te bekijken en een plaats hierin te vinden rekening houdend met zichzelf.

Mensen en paarden

Via omgang met paarden/ pony’s leren kinderen hun innerlijke en uiterlijke wereld in harmonie op elkaar af te stemmen. We maken gebruik van het lichaam (het centrum), en van onze blik naar buiten ( zachte blik). Door interactie tussen kind en paard leert het kind omgaan met zichzelf en met de omgeving. Het paard is de stimulerende factor en degene die beloont: onmiddellijk volgt het resultaat! Het kind leert niet alleen zichzelf kennen. Via actie en bekijken van reactie om opnieuw de actie te bepalen, voelt het kind dat zijn greep op zichzelf of op zijn omgeving vergroot. Gevolg: VERTROUWEN!

Blog Innerlijk en Uiterlijk