(Leestijd: 2 - 3 minuten)
1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Een fragment uit het boek, vanaf maart 2018 te verkrijgen op de Ingelhoeve.

Elk levend wezen  is als een bloem
Aan elke bloem zie je iets moois

Ik had rust in de kudde.  Elk kende hun plek, elk wist wat er te gebeuren stond. De dagen waren ingedeeld in functie van de kudde. Er was een structuur en die structuur veranderde in functie van de paarden, in functie van omgevingsfactoren. Armani was mijn moderator: hij gaf aan wanneer de structuur aangepast moest worden. Slecht weer, iemand die ziek was, zware werkdagen konden ervoor zorgen dat ik mijn dagindeling moest aanpassen. Ook het binnen halen van de paarden was op een welbepaalde volgorde.  Alleen Armani gaf aan wanneer de volgorde moest veranderd worden.

Er waren ook nog andere omgevingsfactoren die dit konden bepalen. Eén van de positieve factoren was het gaan grazen op een andere, een veel betere graswei. De volgorde van wie eerst naar de wei gebracht moest worden was een heel belangrijk gegeven.Ik startte altijd met Armani en Dance, aangezien zij de King en de Queen van de kudde waren. Armani wachtte telkens aan de draad tot zijn volledige kudde op de wei stond.

Hij had terug controle en dan ook terug zijn rust. Controle is heel belangrijk voor hem! Dance sloeg alles gade vanop een afstand en gaf ook volledig haar vertrouwen aan Armani. Wanneer om welke reden dan ook, het niet lukte om de volledige kudde daar te krijgen, ging bij Armani de stress omhoog.  De rust keerde dan pas terug als alles terug was zoals voorheen.

Dat bracht me tot denken. Ik kwam  tot de  conclusies dat paarden een duidelijke innerlijke taal spreken. Zij liegen niet en tonen wat hen bezig houdt. Zij hebben geen maskers zoals wij hebben. Zij vinden het ook niet nodig om zich beter of sterker voor te doen. Zij zijn zoals ze zijn.

Dit betekende heel concreet dat zij wel de beelden konden geven zodat mensen zien en kunnen begrijpen wat er zich soms innerlijk afspeelt. Tijdens de opleidingen naar begeleiden bij ASS vertelde iemand mij dat alleen het topje van de ijsberg zichtbaar was en dat dan pas de zoektocht begint naar wat zich daaronder bevindt. Paarden laten dit zien! Wat een kracht en wat een instrument om ouders duidelijk te maken hoe het er soms innerlijk bij hun kind aan toe gaat. Hiermee kon je zo duidelijk verklaren waar de woedebuien vandaan komen, waarom er soms zo geventileerd wordt. Ik kon heel duidelijk aangeven welke  handelingen ‘not done’  waren.