Toen we 2 jaar geleden ondersteuning voor Eveline zochten, kwamen we bij Inge terecht. Iedereen die op de Test jezelf dag was dit jaar, heeft gezien dat dit de juiste keuze was. 2 jaar geleden zei de mevrouw waar ze voltige volgde dat ze nooit deftig zou kunnen paardrijden. Nu heeft ze haar A-brevet dressuur gehaald en prachtige proeven gereden op Test jezelf.
De weg hier naartoe was niet altijd gemakkelijk, niet voor haar ook niet voor mij. Uren heb ik naast de piste gestaan en mijn dochter zien zweten op Merlin. En heb ik, net als zij, heel wat traantjes gelaten en lessen geleerd.
De eerste les: ZWIJGEN wanneer ze haar tok vergat, aan de foute kant opstapte, …. Ik moest stoppen haar te beschermen tegen de ‘stoute wereld die haar pijn kon doen’. Ik moest haar haar eigen fouten laten maken, zodat ze kon leren om te gaan met frustratie, met fouten maken, haar faalangst. Eigenlijk met het echte leven.
Moeilijk hoor, je kind fouten laten maken, haar met de neus tegen de muur laten lopen zodat ze het zelf oppakt. Niet altijd direct klaarstaan om alles op te lossen. Beetje bij beetje werd ik er beter in en zag ik haar groeien. Ze kan zoveel als ze de kans krijgt. Ik kwam mezelf tegen, mijn eigen ‘steeds perfect willen zijn’, alles moest van de eerste keer juist zijn, in kleine stapjes leren nooit van gehoord. Een harde noot om te kraken, iets om aan te werken.
De tweede les: onduidelijke instructies hebben een doel. Als ik wil dat Eveline iets doet, ben ik heel duidelijk, zodat er gebeurt wat ik wil, maar ook hoe ik het wil. Ik hoorde Inge regelmatig instructies geven waar ik ook niet mee aan de slag zou kunnen. Ik dacht dan steevast, zo krijg je toch nooit het gevraagde resultaat.
Toen ik zei dat ik het ook niet zou snappen, kwam de clou. Weet ik, zei ze, het is de bedoeling dat ze, ofwel zelf aan de slag gaat met het uit te zoeken en als dat niet lukt, vragen wat ik bedoel. Bleek dat Eveline geen uitleg durfde vragen, ook niet in de klas. Zo leerde zij zichzelf beter kennen en ik haar.
De derde grote les: een zachte aanpak zorgt niet echt voor doorbraken, kordaat zijn, eisen stellen en vertrouwen uitstralen dat het uiteindelijk gaat lukken wel. Dit uiteraard met liefde en respect voor je kind. In het begin was Inge heel begrijpend naar Eveline toe. De basis werd gelegd om de harde noten te kraken.
Van zodra Eveline er klaar voor was en vertrouwen had in Inge, werden de eisen scherper gesteld. Dit gebeurde niet zomaar, Inge legde Eveline duidelijk uit dat ze vanaf nu meer van haar verwachtte en dat dit niet met de zachte hand zou gebeuren. Dat wat ze zei op haar handelen gericht was en niet op haar persoon.
Zonder deze info had ik enorm veel moeite gehad met deze manier van werken. Dit wil niet zeggen dat het gemakkelijk was. Aan de zijlijn staan en horen hoe er geroepen werd: VOORTDOEN, moe zijn is geen reden om te stoppen, DOORGAAN, als je Merlin niet onder controle krijgt, ga je op Shalima. GEBRUIK je checklist, is als ouder confronterend, het raakt je in je hart dat je je kind zo ziet afzien. Wel werd er iedere keer met een succesgevoel gestopt. Eigenlijk bleek keer op keer dat ik er meer moeite mee had dan Eveline. Op de vraag ‘Hoe was het’, kreeg ik steeds ‘In het begin moeilijk’, maar dan vol trots,’ ’t is wel gelukt op einde’.
Meer en meer kwam ik tot de conclusie dat de stukjes waar Eveline mee worstelde, vooral deze waar ik het moeilijk mee had, stukjes waren waar ik zelf mee aan de slag moest. Ik moest terug denken aan de cursus Fluisterkind (nu Present Child) die ik in 2012-2013 had gevolgd. Dit is een methode die ervan uitgaat dat alles wat een kind doet, dat ons pijn doet, ons in ons hart raakt, dient om ons duidelijk te maken welke stukjes we in ons eigen leven kunnen aanpakken. Dat ze ons spiegelen om ons ten volle laten leven. Met dank aan mijn dochter, ben ik met mezelf aan de slag gegaan en heb ik nu wekelijks sessie bij Inge. De stappen die ik in dit jaar gezet heb, zijn enorm, maar dat is voor het stukje ‘Mama in de piste’.
Nora
Wie meer wil weten over de Present Child methode, vindt informatie op de website http://presentchild.com/