(Leestijd: 1 - 2 minuten)
1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Executieve functies zijn de functies die we nodig hebben om onze focus te behouden. Deze basisvaardigheden hebben we nodig om taken uit te voeren: organiseren, plannen, starten, op koers blijven, impulsen beheersen, emoties reguleren, zich aanpassen en zich herstellen.

Deze vaardigheden liggen even goed aan de basis van ons gevoel van eigenwaarde als volwassene: competentie t.o.v. minderwaardigheid.

En… deze vaardigheden kunnen getraind worden.

Een kind start in het eerste leerjaar vol enthousiasme: hij zal leren wat een volwassene kan. Afhankelijk van zijn resultaten ( van het slagen) bouwt hij/ zij verder aan zijn/ haar zelfvertrouwen en zelfbeeld. Het mislukken, resulteert altijd in een negatieve invloed op zijn/ haar zelfvertrouwen en zelfbeeld. Eigenlijk zou het accent moeten liggen op het ontwikkelen van vaardigheden om de slaagkansen te verhogen. Deze vaardigheden zijn afhankelijk van het individu. Sommige kinderen hebben meer tussenstappen nodig dan anderen. Sommige kinderen zijn meer rationeel, lineair ingesteld dan anderen.

Toch kan voor iedereen de weg naar prestaties een weg zijn van plezier en erkenning. Elk kind wil zijn mogelijkheden uitbreiden, elk kind wil de bewondering, elk kind wil de bevestiging dat hij goed bezig is.

In onze kampen werken we op een deelaspect van het gefocust blijven op de uit te voeren taak. Deze taken worden verdeeld in drie categorieën: stallen/ paardrijden/ grondoefeningen en dan de uiteindelijke apotheose: de voorstelling. Elk kind krijgt zijn eigen werkpunt en zijn eigen deelaspect waar hij/ zij een week op werkt.

Deze werkpunten worden in verband gebracht met het individu: het kind zelf. We zetten dit visueel vast, zodat elk mee kan volgen in het proces!!

Coaching kinderen filosofie puzzelstukjes